Please Wait...

PRIPRAVLJENI NA SMUČANJE?

You are here

PRIPRAVLJENI NA SMUČANJE?

Preden se namenimo na bele strmine, moramo poskrbeti za dobro telesno pripravljenost. Vadbo za vzdržljivost je smiselno začeti vsaj tri mesece pred prvim spustom. Telesna vadba naj bo na začetku manj intenzivna, kasneje intenzivnost stopnjujemo; hitra hoja ali hoja navkreber, nordijska hoja in kolesarjenje, dodajanje različnih vaj za vzdržljivost in ravnotežje. Poudarek naj bo na krepitvi mišic stegna ter trupa.

RAZTEZANJE je pomembno, vpliva na zmanjšanje pojavnosti bolečin in poškodb, s čimer pridobivamo telesno gibljivost ter »voljnost« mišičnega sistema. Raztezanja PRED in PO smučanju ne priporočam. Izvajamo ga kot samostojni trening, dvakrat tedensko.

Posebno pozornost posvetite OGREVANJU ob začetku samega smučanja, ki je lahko manj intenzivno smučanje s stopnjevanjem intenzivnosti. Slabo ogreto telo in utrujenost sta najpogostejša vzroka za poškodbe.

Preden se odločimo za obisk smučišča, preverimo smučarsko opremo, nastavitev smučarskih vezi, kvaliteto robnikov … Priporočam strokovno pomoč na kakšnem izmed servisov.

Pri vožnji po smučiščih je pomembno upoštevanje DESET PRAVIL FIS. Posebno pozorni moramo biti na to, da se ne ustavljamo na nepreglednih in nevarnih mestih pod prelomnicami. Ne precenjujmo svojih sposobnosti. Ko začutimo utrujenost, raje nehajmo smučati, kajti veliko poškodb nastane prav zaradi prevelike utrujenosti in padca koncentracije.

Žal se tudi z dobro preventivo ne moremo popolnoma izogniti poškodbam, ki so sestavni del vsakega športa, tudi smučanja. Poškodbe pri smučanju so značilne za določene discipline. Deskarji si pogosteje poškodujejo zgornje okončine, ter glavo. Pri alpskem smučanju so pogosteje poškodovane spodnje okončine. Zaradi zarezne tehnike smučanja so že nekaj let v porastu poškodbe kolena. Z zvinom lahko poškodujemo vezi, najpogostejša je poškodba medialne stranske vezi, velikokrat v kombinaciji z ostalimi mehkotkivnimi strukturami. Večje sile pri padcu lahko privedejo do poškodbe sprednje križne vezi, stranske vezi, meniskusov, hrustančne površine sklepa ali kosti.

Lažje poškodbe; udarnine, opraskanine in blažje zvine lahko oskrbimo sami. Previdni moramo biti pri bolečinah v hrbtenici, zapestju ali gležnju, pri katerih bolečina traja več kot teden dni in se ne zmanjšuje. Takrat priporočam obisk pri zdravniku, specialistu ali fizioterapevtu.

 

 …pa veliko užitkov pri smučanju ;)

Smo pogodbeni partner zavarovalnic

Zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih zavarovalnic prostovoljnega zavarovanja.

TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Zavarovalnica Vzajemna

Generali zavarovalnica

Sava zavarovalnica

FACEBOOK