Please Wait...

KDAJ BOLEČINO HLADIMO IN KDAJ GREJEMO?

KDAJ BOLEČINO HLADIMO IN KDAJ GREJEMO?

KDAJ BOLEČINO HLADIMO IN KDAJ GREJEMO?

TERMOTERAPIJA je metoda pri kateri telesu odvajamo ali dodajamo toplotno energijo, z namenom pričakovanega termoregulacijskega odgovora telesa. To počnemo v mejah, znotraj katerih ne pričakujemo ireverzibilnih sprememb v tkivih ali telesu.

Namen hlajenja je;

-  zmanjšanje bolečine,

- zmanjševanje edemov ter hematomov,

- izboljšanje gibljivosti,

-  zaviranje  procesov acidoze (zakisanosti).

 

Učinki gretja so:

- izboljšana prekrvitev ogrevanega predela,

- zmanjšan mišični tonus,

- zmanjšana bolečina,

- izboljšanje občutka.

 

Malo je znanstvenih dokazov o učinkovitosti termoterapije. Kljub temu so TERMOTERAPEVTSKI postopki pogosto uporabljena fizioterapevtska metoda.

Najučikovitejše gretje ali hlajenje je s pomočjo kontinuiranega in nadzorovanega dovajanja energije, ki ga zagotovimo s pomočjo apartur, namenjenih tudi za domačo uporabo.

HILOTERM ali KINETEC KOOLER terapija se izvaja v daljših časovnih intervalih. Lahko se izvaja po nekaj ur dnevno. Temperatura se določi po posvetu s strokovnjakom, kjer si aparaturo izposodite.

Tovrstno ohlajanje ima statistično pomemben učinek na pooperativno bolečino.

Popolnoma varno temperaturno območje hlajenja in gretja je med 10ºC in  35ºC. Pri večjih temperaturnih odstopanjih je potrebna previdnost:

  • Povzročimo lahko poškodbe kože in tkiva.
  • Temperatura nad 37ºC lahko povzroči opekline, najhitreje na občutljivih predelih telesa.
  • Pri temperaturi pod 15 ºC je moten pretok limfe.
  • Pri temperaturi pod 10 ºC so moteni proprioceptorji, nastanek celic veziva in mikrocirkulacija.
  • Pri temperaturi pod 5 ºC živčevje ne oddaja več impulzov.

 

 

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI ?

  • Če izvajamo termoterapijo s pomočjo grelnih vložkov moramo biti pozorni na redno menjavo vložka. Menjamo jih vsakih 5 min. Terapija naj ne traja več kot 20 min. Gretje ali hlajenje lahko ponovite večkrat dnevno.
  • Led vedno zavijte v tkanino, da ne prihaja v stik z kožo. Uporaba naj ne bo daljša od 20 min. Terapijo lahko ponovite večkrat dnevno.
  • Direktne masaže otečenega ali poškodovanega predela ne priporočam, če že, samo do pojava rdečice in ne več kot 5 min.

Učinek gretja ali hlajenja lahko dosežemo tudi z uporabo različnih GELOV.  Uporabljajte  jih v kombinaciji s termoterapevtskimi postopki. Vsekakor jih uporabite že po izvedenem gretju ali hlajenju. Več o GELIH najdete na povezavi…

KDAJ OHLAJATI, KDAJ PREGREVATI?

Zelo težko je postaviti okvirje, kaj vas lahko pripeljejo do boljšega občutka, manj bolečine in otekline. Ljudem  pri določenih stanjih svetujemo, da sami poskusijo ugotoviti, kaj jim bolj ustreza.

Zelo dobro je vedeti, da vsa pooperativna stanja, vnetja, poškodbe sklepa, v vseh fazah vnetja, ohlajamo. Izjema so revmatsko spremenjeni sklepi, ki se lahko, razen v akutni fazi, tudi grejejo (parafinske , blatne obloge,...).

Udarce, podplutbe, poškodbe mišic v akutni fazi vedno ohlajamo. Izjema so poškodbe mišic, ki jih lahko 48 ur po poškodbi blažje pregrevamo. Pospešimo vnetne procese in s tem celjenje.

Mišične kontrakture-zategnjenosti, bolečine v križu, vratu je smiselno najprej pregrevati. Če ne dobimo željenega učinka lahko poskusimo z ohlajanjem.

 

PRI NAS JE MOŽNA TUDI IZPOSOJA APARATUR ZA TERMOTERAPIJO. KONTAKTIRAJTE NAS

Smo pogodbeni partner zavarovalnic

Zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih zavarovalnic prostovoljnega zavarovanja.

TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Zavarovalnica Vzajemna

Generali zavarovalnica

PRVA Osebna zavarovalnica

Sava zavarovalnica

FACEBOOK