Please Wait...

Intervju NEDELO, september-2009

Intervju NEDELO, september-2009

Robert Drobne dipl.fth, vodja fth. Terme Olimia d.d.

- V začetku meseca (8. september) je bil svetovni dan fizioterapevtov, na katerem je bilo slišati, da je vse manj fizioterapevtskih storitev in da primanjkuje kadra. Potreba po fizioterapevtih se povečuje. Omenili ste, da je veliko teh, ki nimajo licence, a kljub temu izvajajo terapije … Kako je s fizioterapijo v vrhunskem športu pri nas?

Bolje kot leta nazaj, ko sem zaključil šolanje. Aktivno prodiranje, promocija, urejanje licenc, predvsem pa kvalitetno delo z realnimi rezultati pomembno vplivajo na vodstva različnih klubov ter reprezentanc. Slednji imajo pri odločitvah, s kom bodo sodelovali, zadnjo besedo. Težko si predstavljam zdravnika, ki ni opravil medicinske fakultete. Žal ostaja na področju fizioterapije veliko odprtih vprašanj, tudi s poimenovanjem« kdo je fizioterapevt«? Samo terapevti, ki zaključijo visokošolsko izobraževanje, ter za svoje delo pridobijo licenco in ne razni maserji, športni pedagogi, zdravilci…Slednjih je še nekaj, tudi na pomembnejših mestih v slovenskem športu. 

  • Ali danes športniki sploh lahko funkcionirajo brez fizioterapevtov? Kako pomembna je fizioterapija za vrhunske športnike?

Težko. Današnji vrhunski šport lahko primerjamo z F1, kjer je pomembna vsaka mala sprememba, ki vodi do zmage ali pa do popolnega poraza. Vrhunski šport je postal v nekaterih trenutkih, če povzamem besede Aleša Gorze, gladiatorski za telo športnika.

Zelo pomembna je fizična pripravljenost športnika, timsko delo trenerja, zdravnika ter fizioterapevta. Majhne nepravilnosti, napake v procesu treninga ali tekem lahko vodijo do poškodbe.

  • Koliko dela imate kot fizioterapevt v slo smučarski reprezentanci?

 Veliko. V zadnjih letih je alpsko smučanje nedvomno zaznamovala zarezna tehnika. Krajše smuči s poudarjenim stranskim lokom dovoljujejo agresivnejši način vožnje z večjimi hitrostmi v zavoju. Boljši materiali povečujejo hitrost, smučarska prizorišča pa postajajo vse trša, kar zagotavlja večjo konkurenčnost med tekmovalci, hkrati pa veliko slabega za telo tekmovalca. 

  • Koliko delate med pripravami in koliko med sezono (se posvečate vsem tekmovalcem ali le poškodovanim; koliko časa povprečno na dan/teden/pred tekmo)? Kdaj je dela največ? Kdaj ste imeli najhujši delovni ritem v reprezentanci (kakšen)?

Z alpskimi smučarji trenutno sodeluje več fizioterapevtov. Intenzivno delam z moško tehnično ekipo, v veliko pomoč sta mi Mojca Kranjc ter Jan Grudina, ki veliko časa preživita na terenu. Pri obravnavi poškodb sodelujem tudi z ostalimi ekipami, tudi z najmlajšimi. Terapevt je večino časa poleti in v tekmovalni sezoni s tekmovalcem. V primeru večje poškodbe ga oskrbimo v naših ordinacijah. Delo fizioterapevta je časovno težko opredeliti, saj so potrebe, glede na poškodbe, kot tudi tekmovalca, različne.  

  • Prihodnje leto potujete z njimi na olimpijske igre? Koliko se pogostost tretmajev poveča med tako pomembnim športnim dogodkom? Kakšna je pravzaprav vaša naloga – kaj vse počnete? Verjetno opravljate tudi nalogo motivatorja?

 Prihodnje leto se bom udeležil OI v Vancouvru. Težav ter poškodb pred takimi tekmovanji je več. Urnik v olimpijski sezoni je napornejši, kar pa ima opraviti s preobremenitvami. Naloge fizioterapevtov so različne. Ko si na »terenu« je potrebno prijeti tudi za kakšno drugo delo, da trening lahko poteka hitreje.  Veliko si s tekmovalcem. Če ga bolje poznaš si lahko tudi njegov motivator. Prvotno delo fizioterapevta je skrb za zdravje, preventivo in obravnavo poškodb.  

  • Kaj je najbolj pomembno za tekmovalca, da je tudi fizioterapija uspešna in da je napredek še hitreje viden?

Pomemben je pristop, zaupanje in znanje. Motijo me » razupiti« članki o uspešnosti rehabilitacije kolen po rekonstrukciji ligamentov, hkratni promociji zdravnikov in fizioterapevtov, v rekordnem času. Svetovna stroka priporoča eno, mi smo hitrejši!

Zakaj? Velikokrat na škodo športnika.

     Pristop, predvsem pravočasen, bistveno skrajša čas odsotnosti.

  • Koliko časa ste že v reprezentanci? Ste bili že kdaj z njimi na velikih tekmovanjih (OI, SP)?

 Z SZS sodelujem že šesto leto. Na OI grem prvič. Velikih tekmovanj je bilo že kar nekaj.

  • Najhujša poškodba, ki ste jo s športnikom premagali? Koliko časa je trajala?

Zahtevne poškodbe lahko povzročijo večmesečno odsotnost, tudi do enega leta.

Rehabilitacija je proces, ki zahteva vključitev več strokovnjakov; zdravnika, fizioterapevta, specializiranega kondicijskega trenerja in glavnega trenerja. Vsak izmed naštetih mora opraviti svoj del naloge, hkrati sodeluje z ostalimi člani tima. Tako je lahko rehabilitacija uspešna. Nemogoče opraviš vse sam.

Najslajše je, kadar tik pred tekmo ali med omogočiš tekmovalcu nastop, ki bi bil sicer brez terapije nemogoč.

  • Največ smučarjev si poškoduje kolenske vezi? Se da to preprečiti z rednimi fizioterapijami?

Pri poškodbi kolena se lahko z zvinom poškoduje spred­nja križna vez, stranske vezi, meniskusi ali hrus­tančne površine sklepa. Poškodbe prepreči dobra pripravljenost tekmovalca. Trening stabilnosti in ravnotežja je danes vpleten v vsak kondicijski trening, zato je tovrstnih poškodb vedno manj. Popolnoma preprečiti poškodbe kolen je nemogoče. Vse resnejše so težave z hrbtenico, zaradi zgoraj omenjenih sprememb v smučanju. Nastanek bolečine je rezultat težkega treninga preteklih let. Velikokrat je potrebno omejiti obremenitve, kar pa se zelo hitro pozna na rezultatih.  

 

 

 

Smo pogodbeni partner zavarovalnic

Zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih zavarovalnic prostovoljnega zavarovanja.

TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Zavarovalnica Vzajemna

Generali zavarovalnica

PRVA Osebna zavarovalnica

Sava zavarovalnica

FACEBOOK