Please Wait...

TEŽAVE S SKLEPI - PRETIRAVANJE PRINAŠA POSLEDICE

You are here

TEŽAVE S SKLEPI - PRETIRAVANJE PRINAŠA POSLEDICE

Z Robertom Drobnetom, dipl. fizioterapevtom, OMMT iz Sportfizia smo govorili o težavah s sklepi pri športnikih. Pojasnil je, zakaj pride do poškodb, kdaj je potrebno poiskati zdravniško pomoč in kako jih lahko  preprečimo.



Bolečine v sklepih se pri športnikih pogosto pojavijo. Zakaj? Je to zaradi pretiranega napora, morda zaradi ponavljajočih se vaj, prevelikega pritiska ob dotiku s tlemi?

Veliko je dejavnikov, ki lahko privedejo do poškodb oziroma bolečin v športu. Želja »uspeti čez noč« je žal velikokrat vodilo do težav, s katerimi se srečujemo v naših ambulantah. Naše telo je narejeno za gibanje, ima veliko  posobnost prilagoditve, regeneracije in adaptacije. Pretirane količine, veliki napori, premalo regeneracije nas lahko privedejo do točke, ko v določenem kritičnem trenutku prestopimo mejo elastičnosti tkiva. Posledica le-teh je nastanek ireverzibilnih procesov v tkivu, ki vodijo v bolečino ali celo večjo okvaro.

 

Zelo pogosto gre za obrabe sklepov. Ali bolečina, togost v sklepih ponazarja, da so sklepi obrabljeni? Lahko že prej ugotovimo, da se obetajo težave?

Obrabe sklepov ponavadi nastanejo kot posledica nekaterih procesov v sklepu in nikoli čez noč. Poznamo več vrst, lahko so posledica poškodb, vnetij, okužb, različnih sistemskih avtoimunskih bolezni ali pa kot normalni procesi staranja. Akutne bolečine, togost, otekline, spremembe oblike so ponavadi znaki poškodbe ali preobremenitve in hkrati resno opozorilo, da se s sklepom nekaj dogaja.



Kdaj je potrebno, da poiščemo strokovno, profesionalno pomoč za lajšanje težav? Ko so bolečine hude ali dlje trajajoče?

O poškodbah, ki so večje od odrgnin, manjših udarcev, blagih zvinov ali modric je prav, da se posvetujete z zdravnikom. Vnetna stanja, ki nastanejo kot posledica preobremenitev, so vedno kazalec, da je nekaj šlo narobe, če težave vztrajajo več kot 2 tedna je zelo priporočljivo poiskati strokovno pomoč.

 

Kakšno terapijo običajno svetujete v primeru bolečin v sklepih ali mišicah?

Dobro je vedeti, da poškodbe sklepov, mišic, vnetne procese v vseh fazah ohlajamo. Če težava zahteva terapevtsko obravnavo, pa se ta prilagodi na vsto poškodbe ter stanje. Veliko je različnih pristopov ter tehnik manualne terapije z visoko tehnološkimi fizioterapevtskimi aparati.

 

Je rahabilitacija zahtevna, dolgotrajna?

Dolžina rehabilitacije je odvisna od vrste poškodbe in trajanja le-te. Bistvo reševanja težav je v tem, da zlasti pri preobremenitvenih bolečinah poskušamo najti vzrok nastanka. Pomembno je sodelovanje med pacientom in terapevtom.

 

Kaj lahko sami naredimo za to, da do težav sploh ne pride?

Zavedati se moramo, da intenzivnost športne aktivnosti prilagajamo našim gibalnim sposobnostim in zmožnostim. Zagovarjam pravilo zmernega napredka. Telesu moramo dati možnost adaptacije. Pred vadbo priporočam ogrevanje z dinamičnimi vajami. Po vadbi pa priporočam uporabo valčka. Raztezanje ne izvajamo po zahtevnih treningih, učinkovito je kot samostojen trening vsaj dvakrat tedensko.

 

Ali je tudi prehrana pomembna pri tem, da imamo zdrave sklepe in mišice?

Pravilno uravnotežena, raznovrstna prehrana ugodno vpliva na regeneracijo celotnega telesa, kar nekaj študij je narejenih, da živila, kot so olivno olje , brokoli, kefir , kurkuma, rdeča pesa ... pospešujejo procese obnove ter blažijo simptome vnetja v sklepih. Ne pozabite na hidracijo, ki jo izvajajte večkrat v manjših odmerkih. Pri manj intenzivni vadbi je primerna voda pri več kot uro trajajoči vadbi, poleti pa priporočam napitke, ki vsebujejo elektrolite ter OH.

 

Še kakšen nasvet za bolj zdrave sklepe?

Gibanje je zdravje!

 

SARA SOČAN

Smo pogodbeni partner zavarovalnic

Zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih zavarovalnic prostovoljnega zavarovanja.

TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.

Zavarovalnica Vzajemna

Generali zavarovalnica

PRVA Osebna zavarovalnica

Sava zavarovalnica

FACEBOOK